28 Augusti Årsmöte 2025
Plats Högsäters bygdegård kl 19:00.
Vi startar med kaffe och fika kl 18:30.

————————————————————————————————————

På pingstafton avlivades en svårt medtagen älgko på kroppefjäll. Vid undersökning av kroppen sågades huvudet isär. Det visade sig då att älgen var svårt angripen av nästyngfluga och höll på att kvävas.
Var uppmärksam på detta om ni avlivar eller påträffar död älg. SVA vill veta och länk för anmälan till SVA finns på sidan ”Rapportera övrig dödlighet”.

Vid rapport till SVA erhölls nedan svar.

Er älg ser ut att ha mycket stora mängder larver i svalget men det får betraktas som mycket ovanligt att älgar har så stora mängder styngflugelarver att de avlider. Hos renar, som drabbas av en besläktad styngfluga, är fenomenet bättre känt. Styngflugelarver finns relativt allmänt hos ren och renar som infekteras med större mängder larver blir besvärade, oroliga och växer dåligt men jag känner inte till några fall där renarna blivit så dåliga att de dött, inte ens i fall där renen hade över ett kg larver i svalget.

Numera finns älgens styngfluga spridd i hela landet och förekomsten hos älgarna varierar sannolikt år från år på grund av klimatet.

Styngflugorna svärmar i slutet av sommaren och flugorna sprutar in larver i nosöppningen på älgarna. Larverna kryper in i näshåla och svalg där de sätter sig fast / gräver sig ned i i slemhinnan och lever på proteinhaltigt material från slemhinnan. Här kan de orsaka inflammationer och rent mekaniskt irritera och hindra flödet av luft och föda.

Efter ungefär 10 månader har larverna utvecklats till stora fullmogna larver som släpper från slemhinnan och hostas ut. Larverna hamnar på jorden där de förpuppas och utvecklas till färdiga flugor som infekterar nya älgar.

När älgen blir dålig är det alltså ett kroniskt förlopp där flugangreppet pågått under flera månader.

Styngflugelarverna i sig själva påverkar egentligen inte köttkvaliteten men om angreppet gör att djuret magrar av och blir utmärglat försämras köttets kvalitet och utmärgling räknas som en kassationsorsak vid slaktbesiktning.